Hürriyet Gazetesi'nde 27 Eylül 2021 tarihinde yayımlanan ve sağlık sigortaları tarafından karşılanan Covid-19 tedavisi harcamalarını konu alan Sn. Noyan Doğan imzalı yazı...
Açıkça söyleyeyim, COVID-19 salgınında sigorta şirketleri, özellikle sağlık sigortalarında başarılı bir sınav verdi, halen de vermeye devam ediyor.
Çok iyi hatırlıyorum, geçen senin mart ayında, salgının ilk başladığı günlerde, sigortalılarda, "özel sigortadan tedavi olabilecek miyiz?"; sigorta şirketlerinde de "salgın özel sigortanın kapsamında değil, biz şimdi ne yapacağız" endişesi vardı. Sigortacılar ani ve ortak bir kararla, COVID-19 tedavisini hem özel sağlık hem de tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamına aldılar ve tüm tedavi giderlerini ödemeye başladılar. Halen de uygulama devam ediyor ve devam edecek de.
Biraz araştırma yaptım. Bugüne kadar özel sağlık sigortası olan 50 bin kişi özel hastanelerde COVID-19 tedavisi oldu. Bu 50 bin kişi için de sigorta şirketleri, özel hastanelere toplam 356 milyon lira ödeme yaptı. Bu kişilerin 27 bine yakını özel sağlık sigortalısı, 23 bin 121 kişisi de tamamlayıcı sağlık sigortası olanlar. Sigortacılar, salgın başladığından bu yana da özel sağlık sigortası olan vatandaşlar için 312.2 milyon, tamamlayıcı sağlık sigortası olan vatandaşlar için de 43.1 milyon lira özel hastanelere ödeme gerçekleştirdi.
Dikkatinizi çekmiştir, tamamlayıcı sağlık sigortası için ödenen tedavi ücreti düşük. Neden? Çünkü, tamamlayıcı sağlık sigortası; SGK ile anlaşmalı özel hastanelerin ayakta ve yatarak tedavilerde talep edeceği her türlü fark ücretini karşılıyor, bir anlamda devletin ödediğinin üzerine tamamlıyor da ondan. Tedavinin belirli miktarını SGK karşıladığından, sigorta şirketlerinin kasasından daha az para çıkıyor. Bu nedenle tamamlayıcı sağlık sigortasının fiyatı özel sağlık sigortasının neredeyse yarısından daha düşük.
ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI
Özel sağlık sigortası olup da kimler tedavi görmüş diye biraz daha araştırdım. Sonuçlar ilginç. Tedavi gören 50 bin sigortalının 21 bine yakını kadın sigortalılardan, 29 bini de erkek sigortalılardan oluşuyor. Mesela, virüse yakalanıp da tedavi gören 0-19 yaş arasındaki sigortalılar yüzde 77’i ayakta, yüzde 23’ü ise yoğun bakımda tedavi olmuş. 20-39 yaş arası özel sağlık sigortalılarında da oranlar üç aşağı beş yukarı aynı. Ancak, 60-79 yaş arası sigortalılara gelince iş değişiyor. Bu kişilerin yüzde 32’si tedavisini ayakta geçirirken, yüzde 62’si yatarak tedavi olmuş ve bunların yüzde 6’sı da yoğun bakım hastaları. En çok tedavi gören sigortalı grup ise 20-39 yaş arası ki; özel sağlık sigortası olan ve virüse yakalanarak tedavi görenlerin yüzde 46’sı bu yaş gurubundan oluşuyor.
FİYATLAR ARTACAK MI?
Gelelim, kritik soruya; salgının, sağlık sigortası kapsamına alınması fiyatlarda bir artışa neden oldu mu? Bu konuda özellikle bir süredir okuyuculardan çokça soru ve yorum alıyorum. Kimileri, ‘sigortamızın yenilemesi geldi fiyat arttı mı?’ diye soruyor, kimileri de ciddi fiyat artışlarından şikayet ediyor. Peki, özel sağlık sigortasında fiyatlar çok mu arttı? Kendimden örnek vereyim. Geçen hafta benim ve ailemin sağlık sigortasının yenilemesi geldi ve yüzde 34 artışla poliçeleri yaptırdım. Bu kadar yüksek artışın nedeni ise benim sene başında ciddi bir ameliyat geçirmem.
Normalde artış nedir diyecek olursanız; sordum soruşturdum, özel sağlık ve tamamlayıcı sağlık sigortasında şimdilik fiyat artışı -şirketine göre değişmekle birlikte- yüzde 15-17’lerde. Ancak sene sonuna kadar bu oran yüzde 20’leri geçecek. Neden böyle? Başta medikal enflasyon olmak üzere -ki, medikal enflasyon genelde normal enflasyonun 4-5 puan üzerindedir- özel hastanelerdeki muayene, tetkik, tahlil fiyatlarındaki artışa göre özel sağlık sigortalarının fiyatları da artıyor. Tabi burada hasar geçmişinizin, yani sağlık sigortasını ne ölçüde ve ne sıklıkla kullandığınızın etkisini de hesaba katmak gerekiyor.
Peki, pandeminin başından bu yana COVID-19 tedavisi gören özel sağlık sigortalı 50 bin kişi için ödenen 356 milyon lira ne anlama geliyor? Şu anlama geliyor; sigorta şirketleri hem devletin, yani SGK’nın üzerinden 350 milyon liralık yükü almış hem de bu süreçte sıkıntı yaşayan özel sağlık kuruluşlarına bu kadar lira kaynak aktarmış anlamına geliyor.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/noyan-dogan/covid-19-tedavisi-gorenlere-350-milyon-tl-odendi-41903702
Sağlıklı günler dileriz...